Duurzame producten

Door Tomino op maandag 25 april 2011 19:23 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 3.408

Duurzaamheid, het bewustzijn van de productiemiddelen en gebruikersvoorwerpen zijn een hot issue. Grote bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen onderschrijven duurzaamheid. Het verminderen van restmateriaal, efficiŽntere prodctieprocessen en noem het maar op.

Uiteindelijk draait het om de consument. Wat, wie en hoe kiezen zij? Het verkondigen van het zijn van een duurzame consument die let op omgeving, prodctie en herkomst is iets wat (soms) mode lijkt. In informele settingen, maar ook tijdens werksferen wordt er gewezen op duurzame initiatieven. De wegwerpbekers en borden zijn bij ons duurzaam. Of, al ons vlees en zuivel is biologisch en duurzaam. (dat biologisch en duurzaam niet altijd hand in hand gaan betreft een andere discussie)


http://www.biofutura.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/i/biobeker-250.jpg

http://www.biofutura.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/e/servetbruin.jpg
Zie de voorbeelden hierboven. Een duurzaam bekertje propageert aan de drinker dat het duurzaam is. En dat is precies waar deze post over gaat. Zolang er gepropageerd wordt met het label duurzaam, zal het nooit vanzelfsprekend worden.

Derhalve stel ik voor dat alle duurzame producten niet explicitet het label, slogan of reclameuiting duurzaam of verantwoord moeten dragen. Het zou de logische opvolging moeten zijn van het bewustzijn dat onverantwoord geproduceerde producten niet de maat moeten zijn en uitmaken.

Door er constant het zichtbare label duurzaam aan te hangen blijft het in dezelfde categorie hangen die het nu heeft.

Hetzelfde geld voor gerecyclede papieren servetten. Deze hebben vaak een licht bruine kleur. Ik begrijp dat het komt door de mening van verschillende soorten papier, maar maak deze wit ( zoals de meeste servetten) en verkoop ze als normale servet met een miniscule vermelding van duurzaamheid.

Op deze manieren trek en plaats je de duurzame producten vanuit de niche, naar de mainstream!

Reacties


Door Tweakers user Thy King, maandag 25 april 2011 19:50

Het probleem met die hele milieu lobby is dat het milieu alleen maar als een sticker wordt gebruikt om meer geld te vragen. Maar men doet niet echt veel moeite om daadwerkelijk ook een verschil te maken. Het is vrij simpel: Je moet de keus niet bij de klant leggen, maar bij de fabrikant. Je geeft de klant niet meer de keus om te kiezen tussen een niet milieu vriendelijk product en een wel milieu vriendelijk product. Waarom deze aanpak? Simpel. Alles wat je koopt is automatisch 'duurzaam' en goed voor het milieu. Maar dan heb je natuurlijk geen verschil meer waarvoor je extra geld kan vragen.

Je ziet hetzelfde met auto's. De overheid geeft gewoon een standaard aan waar ze onder moeten zitten, anders mogen ze de auto niet verkopen. Hierbij is de keus dus niet echt meer bij de klant; immers de autofabrikanten moeten een bepaalde 'milieuvriendelijkheid' met hun autos verkopen. Anders hebben zij een probleem, en niet de klant.

Maar het milieu is niet belangrijk genoeg om het extra geld voor opzij te zetten. Het is ook niet belangrijk genoeg om er echt eens grote stappen naar verbetering te zetten (vanuit de ogen van de fabrikanten).

Kortom; als reactie op je blog: je kunt dat 'duurzaam' stickertje' niet weghalen, want dan kunnen ze het extra geld niet vragen. Ze kunnen het 'duurzaam' stickertje ook niet weghalen omdat de keuze nog bij de klant ligt.

Door Tweakers user Punkie, maandag 25 april 2011 21:30

Of alle andere produkten moeten adverteren hoe NIET duurzaam ze wel zijn.

Door Tweakers user Huismus, dinsdag 26 april 2011 00:43

Duurzaam = (bijna) onuitputtelijk. Duurzame energie (bijv windmolens) is er voor de komende miljoen jaar nog en daarom duurzaam, maar volgens mij is zo'n beker of zak niet 'duurzaam' te noemen, alleen beter (kleinere footprint) voor het milieu ;)

Door Tweakers user nhimf, dinsdag 26 april 2011 11:38

Wat mij altijd opvalt is dat duurzame producten altijd anders moeten zijn.

Dat is wat je al aangeeft in je post, maar ik wil het nog eens benadrukken.

Waarom moeten bijvoorbeeld electrische auto's, brommers en andere vervoersmiddelen altijd zo foeilelijk zijn? waarom moet alles wat groen is ook uitstralen dat het alleen bedoeld is voor geitewollen hippies?

Ik wil best een "groene" auto, maar dan wel graag een waarvan ik met trots kan laten zien dat ik erin rij. Ik wil best "groene" kleding, maar dan moet het er niet uit zien als een jute zak.

Op een bekertje mag van mij best staan dat het duurzaam is en op een auto ook, maar alstjeblieft kap eens met al die geitewollen sokken uitstraling van alles wat duurzaam is.
(dus inderdaad ik wil witte servetten en geen grijsbruine omdat ze duurzaam zijn; je kan best duurzaam servetten bleken!)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 april 2011 11:39]


Door Tweakers user tomvdlee, woensdag 27 april 2011 13:42

Duurzaam is big business geworden. Als met maar groen en duurzaam is dan verkoopt het voor veel geld. Kijk ook maar naar alle reclame. Windmolens zijn ook leuk maar de nadelen zijn er ook legio, hetzelfde geldt voor de elektrische auto's. En dan vraag ik me af hoe duurzaam of hoe goed voor het milieu is het eigenlijk.

Door Tweakers user mux, maandag 2 mei 2011 20:58

tomvdlee schreef op woensdag 27 april 2011 @ 13:42:
Duurzaam is big business geworden. Als met maar groen en duurzaam is dan verkoopt het voor veel geld. Kijk ook maar naar alle reclame. Windmolens zijn ook leuk maar de nadelen zijn er ook legio, hetzelfde geldt voor de elektrische auto's. En dan vraag ik me af hoe duurzaam of hoe goed voor het milieu is het eigenlijk.
Dat zijn toevallig twee mooie voorbeelden. Je kunt niet zeggen dat een elektrische auto per definitie 'duurzamer' is dan eentje met een verbrandingsmotor, noch dat een windmolen groenere energie levert dan een kolencentrale - dat staat of valt bij correcte implementatie. Een elektrische auto die wordt gekocht door iemand die er nauwelijks mee rijdt, zal (in ieder geval met de huidige staat van techniek, maar ook nog zeker in de komende tien jaar) een veel grotere milieuschade (of hoe je het ook wil kwantificeren) doen door geproduceerd en verzekerd te worden, dan door het energieverbruik. En het succes van een elektrische auto staat of valt bij de efficiŽntie van energiebron tot weg - die wordt sterk verbeterd. De rest van het concept auto blijft nagenoeg hetzelfde. Het concept waar minstens net zoveel milieuwinst op kan worden behaald (denk efficiŽnter weggebruik, geautomatiseerd autorijden, etc.).

En dat geldt ook voor windmolens. Als je lukraak windmolens gaat neerzetten zonder plan, krijg je weliswaar economisch interessante molens (windmolens zijn absoluut geen slechte investering) maar is de echte winst ten opzichte van conventionele opwekking een stuk kleiner dan wanneer je met een plan bezig bent. Want die windmolens leveren niet betrouwbaar (het waait of het waait niet), en als je (grootendeels) afhankelijk wilt worden van groene energie, moet je betrouwbaar en weersonafhankelijk energie kunnen opvragen. De windmolen zelf? Dat is al nagenoeg uitontwikkelde techniek.

En daar zit de crux van duurzaamheid. Mensen proberen dingen in een duurzaam of niet-duurzaam hokje te proppen, maar om de 'echte' duurzaamheid ergens van te kwantificeren moet je wat meer moeite met de breindoos doen dan een labeltje plakken. Er zijn mensen nodig die kunnen uitleggen waarom het een beter is dan het ander, want dat is lang niet altijd even obvious. En dan krijg je one-liners zoals 'windmolens lopen op subsidie' en 'een prius kan even onzuinig zijn als een hummer'.

Door dierickx liesbeth, donderdag 12 mei 2011 07:02

kan iemand me zeggen wat nu het gunstigste is voor het milieu :

papieren servetten of servetten die je door een firma laat wassen (vaak worden hier toch ook nog minder gunstige producten gebruikt)

Tafellakens of papieren placemats

Wat is het best werken met rietjes of gebroken glazen bij kinderen

Niemand kan me hier blijkbaar een afweging maken. Als de financiŽle verschillen niet al te groot zijn _/-\o_ en die spelen in een firma toch nog altijd mee waarom zouden we dan niet voor milieubijdragend kiezen...maar als je een zaak wil openen moet je eens zien wat op je af komt, dan zie je soms echt de bomen door het bos niet meer...

Bedankt alvast, om dit helpen te bekijken

Liesbeth

Reageren is niet meer mogelijk