Duurzame producten

Door Tomino op maandag 25 april 2011 19:23 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 3.408

Duurzaamheid, het bewustzijn van de productiemiddelen en gebruikersvoorwerpen zijn een hot issue. Grote bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen onderschrijven duurzaamheid. Het verminderen van restmateriaal, efficiŽntere prodctieprocessen en noem het maar op.

Uiteindelijk draait het om de consument. Wat, wie en hoe kiezen zij? Het verkondigen van het zijn van een duurzame consument die let op omgeving, prodctie en herkomst is iets wat (soms) mode lijkt. In informele settingen, maar ook tijdens werksferen wordt er gewezen op duurzame initiatieven. De wegwerpbekers en borden zijn bij ons duurzaam. Of, al ons vlees en zuivel is biologisch en duurzaam. (dat biologisch en duurzaam niet altijd hand in hand gaan betreft een andere discussie)


http://www.biofutura.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/i/biobeker-250.jpg

http://www.biofutura.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/e/servetbruin.jpg
Zie de voorbeelden hierboven. Een duurzaam bekertje propageert aan de drinker dat het duurzaam is. En dat is precies waar deze post over gaat. Zolang er gepropageerd wordt met het label duurzaam, zal het nooit vanzelfsprekend worden.

Derhalve stel ik voor dat alle duurzame producten niet explicitet het label, slogan of reclameuiting duurzaam of verantwoord moeten dragen. Het zou de logische opvolging moeten zijn van het bewustzijn dat onverantwoord geproduceerde producten niet de maat moeten zijn en uitmaken.

Door er constant het zichtbare label duurzaam aan te hangen blijft het in dezelfde categorie hangen die het nu heeft.

Hetzelfde geld voor gerecyclede papieren servetten. Deze hebben vaak een licht bruine kleur. Ik begrijp dat het komt door de mening van verschillende soorten papier, maar maak deze wit ( zoals de meeste servetten) en verkoop ze als normale servet met een miniscule vermelding van duurzaamheid.

Op deze manieren trek en plaats je de duurzame producten vanuit de niche, naar de mainstream!